Duivelskuilwandeling   zaterdag  19 november 2022

Onze laatste wandeling van het wandeljaar 2022. We hopen op een grote opkomst en mooi weer. Wij zullen u met heel veel plezier ontvangen.
Vertrekplaats: MPI De 3 Master Pater Damiaanstraat 10 Kasterlee.
Vertrekuren: Vanaf 07.00 uur tot 15.00.
Afstanden: 4-7-13-15-20-26 km.

Contact: Willy Pouillon 0487 644 025

De Duivelskuil in Kasterlee… Voor de enen een plas modder, voor de anderen een luguber kerkhof, een oord van verderf en onheil… daarom organiseert De Kastelse wandelclub ‘De Pompoenstappers’ op zaterdag 20 november 2021 nog eens een ‘Duivelskuilwandeling’, onze laatste wandeling van 2021
Deze herfstwandeling vertrekt in het MPI De 3 Master in de Pater Damiaanstraat in Kasterlee en er zijn 3 rustposten voorzien. Goor en de Molenstraat (Atletiekclub).
We maken aan de start een lus van ongeveer 7 km voor de grootste afstand in de omgeving van de Kleine Nete , de Watermolen en Oosteneinde. Daarna stappen we met alle afstanden over het Provinciaal Domein. De 4 km gaat al gauw splitsen.En keert terug naar de start.
De 7 km tot de 26 km gaan dan via d Hoge Mouw en Duivelskuil gaat dan naar Goor waar de rustpost gelegen is. De 7 km gaat daar terug naar de start. De andere afstanden gaan langs et Koningsbosdoor de Lichtaartse bossen naar de rustpost gelegen in de atletiekclub in d Molenstraat. Na de rust wandelen we via Rulheide en de Hoge Mouw terug naar de start.

De Hoge Mouw is een Provinciaal groengebied in het hartje van de Kempen waar naaldbomen, zandduinen, vennetjes en heidevelden het uitzicht domineren. Het is een prachtige locatie voor ontspannen wandelingen, ritjes met de mountainbike of te paard. De talrijke paden zijn goed gemarkeerd. Het 104 ha grote domein ligt op de Kempische Heuvelrug en is vooral bekend om ‘Kabouterberg’ waar kinderen zich helemaal kunnen uitleven tussen de vreemde luchtwortels van de naaldbomen. De grillige wortels steken ver boven de zandduinen uit waardoor er een sprookjesachtige en zelfs griezelige sfeer ontstaat.

Over deze put (niet zomaar een put), 15 meter van de wandelroute, zijn al heel wat tot de verbeelding sprekende verhalen geschreven. Het eerste dateert wellicht al uit 1571 toen Lieske Coolbonders zelfmoord pleegde door zich in de put te verdrinken nadat ze door de duivel zelf werd achtervolgd. Lieske was de bastaarddochter van Katrien Coolbonders die door een Spaanse edelman werd verkracht. De edelman werd door Katrien’s echtgenoot vermoord. Het lijk werd eerst in de Duivelsput gegooid en later in de buurt ervan begraven. In 1695 zou een man uit Reusel opgehangen zijn geweest aan een galg op de Hoge Mouw en later in de Duivelskuil begraven. 60 jaar geleden werden in de kuil vele scherven van lijkurnen opgegraven wat doet vermoeden dat er hier een prehistorische begraafplaats moet geweest zijn. De kuil is niet altijd even goed zichtbaar. Vooral als hij droog staat ben je er voorbij voor je het beseft en veel is er niet aan te zien. Pas als er water in staat valt hij beter op en komt de verbeelding ook makkelijker op gang. Kortom, stof genoeg voor bijgelovige verhalen….

Op  deze wandeling kan u uw lidmaatschap betalen voor het nieuwe wandeljaar 2023

Wij hopen u daar te ontmoeten en wensen u een aangename wandeling.

Willy Pouillon

Duivelskuilwandeling 20 november 2021

Pin It on Pinterest

Share This